Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Centrum för genusforskning (GIG)

GIG är en resurs för forskare på Göteborgs universitet med syfte att främja högkvalitativ genusforskning och annan forskning som belyser kön/genus som aspekt. Centrum för genusforskning har som syfte att bidra till att skapa ömsesidiga utbyten mellan olika grupper av forskare både inom och utanför universitetet.

Vid Göteborgs universitet idag pågår genusforskning på en rad olika fakulteter och institutioner. Föreställningar, relationer, praktiker och, inte minst, kunskapsproduktion undersöks utifrån en rad olika perspektiv, metoder, teoretiska perspektiv och vetenskapliga kontexter. Genom interdisciplinär samverkan kan möjligheten att analysera samhälleliga problem öka och kunskapsproduktionen utvecklas mer. Kunskaper om normaliseringsprocesser kan utvecklas och en fördjupad förståelse av hur dessa processer bestrids och kan komma att utmanas möjliggörs.


Genusforskare brinner inte sällan för att göra skillnad, för att forskningen ska få betydelse inom olika delar av samhället. Detta gör att genusforskare ofta är utåtriktade, deltar i samhällsdebatter, pratar på föreningsmöten såväl som på arbetsplatser eller konferenser ordnade av exempelvis myndigheter och organisationer. Samtidigt är efterfrågan på kunskap från myndigheter, näringsliv och civilsamhälle större än vad enskilda institutioner och discipliner kan hantera. Utredningar efterfrågas liksom konsultationer inför jämställdhetssatsningar, utbildningar m.m.


Samverkan är central för kunskapsutvecklingen. Genom samverkan möts olika former av kunskaper, perspektiv och problem med de skilda vetenskapliga perspektiven. Genusforskningen vid Göteborgs universitet gynnas av interdisciplinär forskning både inom universitetet och i relation till nationella och internationella partners.

 

 

GIG är placerat vid Nationella sekretariatet för genusforskning, www.genus.se.

Viktiga principer för GIG

  • stimulera och utveckla nya fält för genusforskningen över samtliga fakultetsområden
  • stark disciplinär förankring
  • samverkan över ämnesgränser

 

Plattform för gränsöverskridande genusforskning

  • öppna för samverkan över discipliner och med det omgivande samhälle och
  • bryta ny mark som öppnar för ny och gränsöverskridande kunskap
  • verka för att forskare ska mötas över gränser

 

Sidansvarig: Kristina Hermansson |Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?