Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Exploiting Justice

Processes, Performances and Politics
– a multi/interdisciplinary symposium

Arrangerades av GIG den 27-28 oktober 2016 i Göteborg.

Rättvisa är ett mångfacetterat begrepp. I en västerländsk kontext relateras det ofta till föreställningen om individers lika värde och antagandet att alla människor ska behandlas likvärdigt. Till stor del utgår retorik, lagstiftning, teoretiska perspektiv och konkreta praktiker kring rättvisa från ramverket mänskliga rättigheter. Teoretiska antaganden om rättvisa påverkar förståelsen av vad rättvisa är och borde vara liksom hur det kan åstadkommas, och vice versa.

Avsikten med detta symposium var att fördjupa förståelsen av rättvisa genom att undersöka hur rättvisa förhåller sig till genus, social utsatthet/fattigdom liksom till andra synsätt och kontexter. Fem huvudteman utforskades: migration, utbildning, hälsa, historieskrivning och staden som plats för (o)rättvisa. Dessa teman behandlades ur genusperspektiv av multidisciplinära forskargrupper.

Paneldiskussioner, stadsvandringar, film, konst och en historisk utställning var några av de medel som användes för att bruka och bråka med rättvisa som begrepp, föreställning, praktik, retorik, politisk och juridisk norm, med inflytande på praktiskt taget allt.

Här har vi samlat dokumentation från Exploiting Justice.

Bild: Robert Nyberg för Kommunal

Mer information

Här finner du programmet för symposiet, med den inbjudan som skickades ut.

Program Exploiting Justice

Observera att symposiet ägt rum och att inbjudan inte längre gäller.

Sidansvarig: Kristina Hermansson |Sidan uppdaterades: 2017-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?