Queer experimentell filmfestival med Barbara Hammer

Nyhet: 2015-05-07

Den 18-23 maj 2015 anordnas en festival med queer experimentell film på Akademin Valand. Initiativtagare är Anna Linder och Ingrid Ryberg, som bedriver forskningsprojektet Queera rörliga bilder.

Festivalen visar queer film med start måndagen den 18 maj på Akademin Valand i centrala Göteborg. I fokus står Barbara Hammer och hennes bidrag till det queera filmskapandet.
- Vi är enormt stolta över att kunna presentera några intensiva dagar med queera filmer och framstående konstnärer, säger Anna Linder.

Pionjären Barbara Hammer, en queer feministisk ikon, kommer att visa filmer och föreläsa under filmfestivalen. Andra internationella gäster är konstnärerna Gina Carducci och Liz Rosenfeld.

Barbara Hammers personliga föreläsning på Akademin Valand, torsdagen den 21 maj kommer att handla om hennes queera filmskapande och går under titeln Making Movies Out of Sex and Life (and Making it All Transparent)

Exklusiv fördjupning i queert filmskapande

Förutom det öppna programmet, kommer tre masterklasser i filmskapande att hållas för Valands studenter och särskilt inbjudna gäster. Bland de medverkande finns nationella filmskapare som Maja Borg, Ester Martin Bergsmark och Marcus Lindeen.

Anna Linder berättar att deltagarna under tre och en halv dag ska utforska experimentellt queert feministiskt filmskapande;

- Det blir en mix av presentationer av inbjudna filmskapare och studenter, visningar av queera filmer samt fördjupade seminariediskussioner.Filmfestivalen ingår som en del i det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder - deras skörhet och flyktigheten i deras existens som Anna Linder bedriver tillsammans med Ingrid Ryberg. Forskningen handlar till stor del om att hitta queera rörliga bilder från arkiv och andra samlingar, för att sedan presentera materialet offentligt.

Publikt program 18-23 maj 2015

FILMVISNINGAR
18, 19, 20, 21 maj kl. 19:00 Filmer av Barbara Hammer
22, 23 maj kl. 20:00 Filmer av Gina Carducci och Liz Rosenfeld
Filmstudion, Akademin Valand
Ingång: Storgatan 43, Göteborg

FÖRELÄSNING MED BARBARA HAMMER
21 maj kl. 15:00-17:00
Aulan, Akademin Valand
Ingång: Vasagatan 50, Göteborg
Reservera din plats till föreläsningen

Programblad
Gå gärna med i FB-eventet för uppdateringar!

PRESENTATIONER

Barbara Hammer har under mer än 40 år arbetat med film och video, ofta med dokumentära och experimentella uttryck. Hon var en av de första öppet lesbiska filmskaparna i världen och många av hennes filmer utgår från hennes eget liv och personliga erfarenheter. Hon är känd för filmer som Dyketactics (1974), Nitrate Kisses (1992), History Lessons (2000) och A horse is not a metaphor (2009).

Gina Carducci är filmarkivarie och filmskapare som värnar om hantverket i filmarbetet: hon filmar på Bolex-kamera, framkallar själv film i sitt kök och klipper på Steenbeck-klippbord. Hennes första film Stone Welcome Mat hade premiär på Venedigfestivalen 2003 och 2010 gjorde hon, i samarbete med Barbara Hammer, filmen Generations. Hennes pågående projekt The End of Season ställer frågor om konst och aktivism i en döende värld.

Liz Rosenfeld utforskar queera erfarenheter och historier om det förflutna och framtiden genom performance, film och video. I Untitled (Dyketactics Revisited) (2005), filmad på 16mm-film och digital video, inspirerades hon av Barbara Hammers film från 1974. Hennes senaste projekt, The Surface Tension Series (2010-14), består av tre experimentella videor som ur Frida Kahlos, Anita Berbers, Hannah Höchs, Leni Riefenstahl och Eva Brauns perspektiv berättar om Weimartiden i Berlin.

Ester Martin Bergsmark
är regissör till uppmärksammade och prisbelönta filmer som Maggie vaknar på balkongen (2008, tillsammans med Mark Hammarberg), Pojktanten (2012) och Nånting måste gå sönder (2014). Bergsmark kombinerar ofta experimentella och dokumentära uttryck i gestaltandet av queera och icke-normativa erfarenheter.

Maja Borg
är konstnär och filmskapare. Hennes kortfilmer Ottica Zero (2007), To She In Me (2005) och Look at Lucia (2006) har visats på festivaler runt om i världen och vunnit flera priser. Hennes experimentella långfilmsdokumentär Future My Love, om queer ekonomi och queera relationer, hade premiär 2012.

Marcus Lindeen är manusförfattare och regissör som debuterade med Ångrarna (2006/2010), en spelfilm och dokumentär om två män som genomgår två könsbyten. Han är regissör av filmen Accidentes Gloriosos och pjäser som Wild Minds (2013) och A Generation Lost (2013).

Filmfestivalen arrangeras av det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder i samarbete med FSSK och Genusvetenskap, Institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet. Med stöd från Konstnärsnämnden och Vetenskapsrådet.

AV: Paulin Nande

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se