• Män tar bilen - kvinnor tar bussen: Ana Gil Solá i artikel i GP

[2015-07-15] Män tar bilen - kvinnor tar bussen: Ana Gil Solá i artikel i GP

• Högskolans tur: Göteborgs universitet tar täten

[2015-07-08] Sedan många år är kvinnor i majoritet bland studenter på högskolor och universitet. Samtidigt är de flesta professorer män. Göteborgs universitet vill därför som första universitet få ett särskilt regeringsuppdrag i linje med satsningen Jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM). Det framgick vid ett samtal mellan forskningsministern och rektor Pam Fredman i Almedalen 2 juli.

• Genusrelationer avgörande när energisnåla spisar introduceras i utvecklingsländer

[2015-06-25] Effektiva spisar som förbrukar mindre ved och släpper ut mindre växthusgaser är både billiga och tillgängliga för landsbygdsbefolkningen i många utvecklingsländer. Men efterfrågan på dessa spisar är låg. Utifrån sin fältstudie i Etiopien drar Sied Hassen, nationalekonom vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, slutsatsen att förståelsen av maktförhållanden inom hushållet är avgörande för implementeringen av spisarna.

• Praktik med fokus på mångfaldsfrågor ht15

[2015-06-25] 10 veckors praktik erbjuds till student med erfarenhet av likabehandling-/mångfaldsfrågor.

• Akademisk position en genusfråga

[2015-06-15] I en kommande forskningsöversikt från Nationella sekretariatet för genusforskning analyseras studier av jämställdhet i forskningsfinansiering. En av författarna är Louise Grip: ¿ Studierna av kollegial bedömning visar att partiskhet och diskriminering hänger samman med outtalade föreställningar om kvalitet.

• Nytt forskningsprojekt om barnlöshet ur ett historiskt perspektiv

[2015-06-11] My Klockar Linder är ny postdoktor i idé- och lärdomshistoria. Under två år kommer hon att forska om barnlöshet - som problem och som möjlighet.

• Könsroller gjorde Kalpana Rao Hulluru intresserad av kvinnofrågor

[2015-06-04] Under fyra veckor gästas institutionen av Dr. Kalpana Rao Hulluru från Pondicherry University i Indien. Hennes forskning är inriktad på amerikansk och kanadensisk litteratur, speciellt kvinnliga författare.

• Ny forskning visar positiva välfärdseffekter av gruvdriften i Afrika

[2015-06-04] Hänsynslöst exploaterande, miljökatastrofer och människor på flykt. Så beskrivs ofta konsekvensen av utvinningen av naturresurser i Afrika. Nu presenteras en avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet som nyanserar bilden. Stärkt arbetsmarknad för kvinnor, ökad jämställdhet och halverad spädbarnsdöd är också en del av utvecklingen.